12 érdekes tény Párizsról

12 érdekes tény Párizsról 1. Párizs volt a világ első városa, ahol bevezették a házszámok használatát. Ez 1463-ban történt, a példát London követte pontosan 300 évvel később. 2. A Place de la Concorde-on található Luxor obeliszk a világ legnagyobb napórája. Nem mellesleg Párizs legrégebbi műemléke is. 3. Nevének ellenére a Pont Neuf (Új Híd) a… Tovább »

Párizs legszebb kirakatai

Párizsban a kirakatok minden vevőt becsábítanak az üzletekbe Néhány évvel ezelőtt, amikor Párizsban jártam, mindenki mondta, hogy menjek a Champs-Elysées-re. Nem értettem, miért, mert akkor (még) nem igazán érdekelt a divat, és ott a legszebb és legmárkásabb holmikat lehet megtalálni. És tényleg! Meseszép kirakatok, gyönyörű üzletek. De nemcsak ezen a hatalmas és megismételhetetlen sugárúton találni… Tovább »

Versaillesban mesterséges vízesés látható

Aki járt már Versaillesben, az tudja, hogy a fényűző palotát mesés kert öleli körbe. A palotát a 17. század első felében építették, majd csinosították, és az első nagyszabású rendezvényt 1664-ben tartották a parkban. Azóta is abszolotikus hatalom jelképe. A barokk park pedig ugyanolyan fontossággal bír, mint a csodálatos épület. Az eddig is gyönyörű helyet idén… Tovább »

Párizs legszebb parkjai

Párizs a szerelem, a gasztronómia és a parkok otthona. Párizs, bár valódi kontinentális főváros, mégis számomra inkább mediterrán hangulatot áraszt. Mert kik azok, akik képesek télen kinn üldögélni a Tüilériák kertjében betakarózva és a placcon hagyott székeken kávézgatni és beszélgetni, vagy épp a galambokat etetni? Hát a párizsiak. Nem, nem az egyetemisták, a Párizsba érkező… Tovább »

Párizs tavasszal a legszebb

Párizsban járt az ősz tavasz… Én egyszer télen és egyszer nyáron jártam Párizsban. Télen, épp karácsony környékén voltam ott, akkor az utcák, és közterek, illetve épületek ünnepi pompában fénylettek mindenfelé. Annak is megvolt a feelingje. Azután nyáron voltam ott, és akkor még lüktetőbb és franciásabb volt minden. Egyszer nagyon szeretnék eljutni tavasszal is Párizsba, mert… Tovább »

A legnagyobb francia divattervezők 3. Christian Dior

Christian Dior francia divattervező, divatház alapító Christian Dior (1905.01.21. Granville – 1957.10.24. Montecatini Terme) francia divattervező, divatház alapító. Christian Dior divattervező 1905-ben született Észak-Franciaországban, egy nagyiparos család fiaként. A legenda szerint kamaszként egy jósnő ezt jövendölte neki: „Az asszonyok áldani fogják, maga pedig általuk fog boldogulni.” (“les femmes vous seront bénéfiques, et c’est par elles… Tovább »

A legnagyobb francia divattervezők 2. Yves Saint-Laurent

“A divat változik, a stílus örök.” (Les modes passent, le style est éternelle.) Yves Saint-Laurent, algériai származású (eredeti néven: Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent), 1936. 08.01 született Oranban, és 2008.06.01-én halt meg Párizsban. 2002-ben vonult vissza, odáig az haute couture és a prêt-à-porter nagykövete volt. Saját nevéről elnevezett divatházat alapított. A divatguru algériai francia családban született… Tovább »

A legnagyobb francia divattervezők 1. Pierre Cardin

Pierre Cardin, eredetileg Pietro Cardini Olaszországban, San Biagio Callalta-ban született 1922. július 22-én. Francia divattervező és divatház tulajdonos. Egy borkereskedő hetedik, legkisebb gyermekeként született. 1944-ben Párizsba költözött, és a Paquin-divatház rajzolója lett. Egyik legnagyobb lehetőség, 1946-ban találta meg: Jean Coctesu: Szépség és a szörnyeteg című filmjének jelmezeit ő tervezhette. A következő évtől Christian Diornál dolgozott,… Tovább »

Az utolsó színes fotók a Belle Époque időszakáról

Az utolsó színes fotók a Belle Époque időszakáról 1909-ben, Albert Kahn francia bankár megbízást adott arra, hogy négy fényképész színesben lefotózza az akkori Párizst. Jól is tette, mert hamarosan jött a járvány, majd az első világháború és akkor egy időre mindet tönkretettek. Ezek a képek akkoriban készültek, amikor Picasso ott festegetett, illetve az irodalom és… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!