12 érdekes tény Párizsról

12 érdekes tény Párizsról 1. Párizs volt a világ első városa, ahol bevezették a házszámok használatát. Ez 1463-ban történt, a példát London követte pontosan 300 évvel később. 2. A Place de la Concorde-on található Luxor obeliszk a világ legnagyobb napórája. Nem mellesleg Párizs legrégebbi műemléke is. 3. Nevének ellenére a Pont Neuf (Új Híd) a… Tovább »

Párizs legszebb kirakatai

Párizsban a kirakatok minden vevőt becsábítanak az üzletekbe Néhány évvel ezelőtt, amikor Párizsban jártam, mindenki mondta, hogy menjek a Champs-Elysées-re. Nem értettem, miért, mert akkor (még) nem igazán érdekelt a divat, és ott a legszebb és legmárkásabb holmikat lehet megtalálni. És tényleg! Meseszép kirakatok, gyönyörű üzletek. De nemcsak ezen a hatalmas és megismételhetetlen sugárúton találni… Tovább »

Párizs legszebb parkjai

Párizs a szerelem, a gasztronómia és a parkok otthona. Párizs, bár valódi kontinentális főváros, mégis számomra inkább mediterrán hangulatot áraszt. Mert kik azok, akik képesek télen kinn üldögélni a Tüilériák kertjében betakarózva és a placcon hagyott székeken kávézgatni és beszélgetni, vagy épp a galambokat etetni? Hát a párizsiak. Nem, nem az egyetemisták, a Párizsba érkező… Tovább »

Párizs tavasszal a legszebb

Párizsban járt az ősz tavasz… Én egyszer télen és egyszer nyáron jártam Párizsban. Télen, épp karácsony környékén voltam ott, akkor az utcák, és közterek, illetve épületek ünnepi pompában fénylettek mindenfelé. Annak is megvolt a feelingje. Azután nyáron voltam ott, és akkor még lüktetőbb és franciásabb volt minden. Egyszer nagyon szeretnék eljutni tavasszal is Párizsba, mert… Tovább »

A legnagyobb francia divattervezők 3. Christian Dior

Christian Dior francia divattervező, divatház alapító Christian Dior (1905.01.21. Granville – 1957.10.24. Montecatini Terme) francia divattervező, divatház alapító. Christian Dior divattervező 1905-ben született Észak-Franciaországban, egy nagyiparos család fiaként. A legenda szerint kamaszként egy jósnő ezt jövendölte neki: „Az asszonyok áldani fogják, maga pedig általuk fog boldogulni.” (“les femmes vous seront bénéfiques, et c’est par elles… Tovább »

Az utolsó színes fotók a Belle Époque időszakáról

Az utolsó színes fotók a Belle Époque időszakáról 1909-ben, Albert Kahn francia bankár megbízást adott arra, hogy négy fényképész színesben lefotózza az akkori Párizst. Jól is tette, mert hamarosan jött a járvány, majd az első világháború és akkor egy időre mindet tönkretettek. Ezek a képek akkoriban készültek, amikor Picasso ott festegetett, illetve az irodalom és… Tovább »

Párizsi terrortámadás – a világ szolidaritását fejezte ki

A párizsi terrortámadások megrengették az emberek bizalmát, az emberekbe és a biztonságba vetett hitét. Bár nem ez volt Európa legtöbb áldozatot követelő terrorcselekménye, de mivel Párizsba a világ minden tájáról éreznek turisták, sokakban félelmet keltett az esemény. A világ minden részén  a mai sajtó a hírrel volt tele, és minden nagyobb város, állam biztosította Párizst… Tovább »

Eladó egy szőlőbirtokra néző ház Párizs szívében

A Christie’s Ingatlanügynökség árulja azt a párizsi ingatlan, mely egyedülálló a maga nemében. A négyszobás ház a Blos de Montmartre lábánál fekszik, ami Párizs utolsó három szőlőültetvényének egyike. Ezen a helyen évente 1500 félliteres palack bort készítenek. A hálószoba erkélyén kávézva csodás látvány tárul a városi nyüzsgéshez szokott polgár szemei elé: egy igazi kis szőlőbirtok…. Tovább »

Ilyen szép Párizs föld alatti víztározója

De Graaf, a párizsi fotós, “photoshop nélküli” képeket készít a turisták és a franciák kedvelt helyeiről. És azokról is, melyek a nagyközönség számára láthatatlan. Mint például az alábbi fotó, melyen a Párizs alatt található, gyönyörű türkiz színű víztározó látható: A víztározó 202 000 m³ vizet tárol, felszíne eléri a három hektárt. A tározót 1874-ben, Eugène… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!