12 érdekes tény Párizsról

12 érdekes tény Párizsról

1. Párizs volt a világ első városa, ahol bevezették a házszámok használatát. Ez 1463-ban történt, a példát London követte pontosan 300 évvel később.

2. A Place de la Concorde-on található Luxor obeliszk a világ legnagyobb napórája. Nem mellesleg Párizs legrégebbi műemléke is.

3. Nevének ellenére a Pont Neuf (Új Híd) a párizsi hidak közül ea legrégebbi, egyben ez volt  Párizs első hídja is, amelyen a gyalogos és közúti közlekedést elkülönítették.

4. A Tour Saint Jacques Saint-Jacques-de-la-Boucherie templom (Szent Jaques Székesegyház Tornya) a 16. században épült, gótikus stílusban. A templom kiindulási pontja a híres zarándokútnak, a Santiago de Compostela-nak, amely Spanyolországban halad végig. 1802-ben a templomot lerombolták, de a torony megmaradt. Benne jelenleg meteorológia állomás működik.

5. 1370 óta a Conciergerie Tour de l’Horloge (Toronyóra) az első nyilvános óra helyezte Párizsban. 6. Párizsban csak néhány középkori ház található. Ezek közül kettő a Rue François Miron-ban, a Marais negyedben (4. kerület) található. Ezek a 15. században épültek, és az 1970-es években szedték ismét ráncba őket.

6. A New York Avenue déli oldalán található a Szabadság-lángja, amely egy többméter magas aranyozott emlékmű. Az eredeti, New Yorkban található Szabadság-szobor lángjának mérethű mása ez. A műemléknél elhelyezett virágok pedig Lady Diananak helyezték el ott, mivel a halálos  balesete az alatta futó alagútban történt.

7. Az Eiffel-torony súlya körülbelül 7000 t és hétévente történő festése során 50 tonna festéket használnak fel hozzá. Az Eiffel-torony 1999-ben egy viharban 13 cmt mozdult el felfelé, amikor 240 km/h-val fújt a szél. A kilengésről annyit, hogy 1976-ban egy kánikulai napon 18 cm-t mértek. A Tervező, Gustave Eiffel úgy tervezte meg az épületet, hogy akár 70 cm-s kilengés is belefér.

8. Az első nyilvános sztriptíz előadásra 1894-ben, a Moulin Rouge-ban került sor.

9. A francia forradalom 200. évfordulójának megünnepléseképp, 1989-ben a Les Invalides-kupolát Invalidusok) újraaranyozták, amelyhez 12,65 kg aranyat használtak fel.

10. A Sacre-Coeur (Szent Szív) bazilika olyan fehér, franciaországi kőből épült, amely a nedvesség hatására kalcitot választ ki, ezért, minél többet esik, a templom annál vakítóbb fehér lesz. A Szent Szív Székesegyházban található a világ egyik legnagyobb harangja, a 19 tonnás Savoyarde.

11. A párizsiak illatosak: a nők 90, a férfiak 50 százaléka rendszeresen illatosítja magát. De nemcsak az embereknek, de a metrónak is van saját kreációja, amely egy fa és pézsma alapú alap, amelyet leheletnyi vaníliával, citrus-, levendula-, jázmin-, rózsa- és liliomillatokkal bolondítanak meg. Ezt a parfümöt használja a város parfümöt a metróban a kellemetlen kigőzölgéseinek elfedésére is. Neve pedig, az egyik metróállomásról kapta a nevét: Madelaine.

12.A híres Latin-negyedben (Quartier Latin) található Notre-Dame belseje 130 méter hosszú, 48 méter magas; 75 méter magas északi tornyába 387 lépcsőfok vezet fel. A Notre-Dame-ba évente 12 millió látogatóból csak 6 ezren vesznek részt szentmisén. A templom fő harangját, Emmanuelt 1944-ben kongatták meg utoljára, Franciaország felszabadulásakor.

képek, info: frenchmoment.eu, eletszepitok.hu, franciaorszag.com

Mentés

Mentés

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!